کلزا
کشت کلزا تقریباً در تمام اقلیم های کشور به صورت پاییزه انجام میگیرد.
تحقیقات نشان داده است که کشت کلزا در تناوب با گندم و جو علاوه بر مزایایی زیادی دارد
این مزایا شامل کاهش جمعیت علف های هرز، کاهش آفات و بیماری های گندم و باعث افزایش و پایداری عملکرد دانه گندم می شود.
رعایت دستورالعمل تولید کلزا که نتیجه کارهای تحقیقاتی گذشته می باشد باعث استحصال پتانسیل عملکرد دانه ارقام توصیه شده کلزا در هر منطقه خواهد شد.
یکی از دانههای روغنی کلزا (Brassica napus) است که ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺭﻭﻏن از کلزا در ایران از سال 1317 شروع شده است.
بیش از نود درصد مصرف داخلی روغن های خوراکی کشور از طریق واردات تاُمین میشود.
بدین لحاظ لزوم برنامه ریزی بلندمدت و منسجم باهدف نیل به خودکفایی در تولید روغنهای خوراکی غیرقابل انکار خواهد بود.
کشت کلزا در ایران چگونه است؟
چندیست که گیاه کلزا به عنوان یک گیاه مناسب روغنی برای کشت در شرایط آب و هوایی کشور مورد توجه قرار گرفته است.
با توجه به شرایط دما و رطوبت، کاشت پاییزه این گیاه در اغلب نقاط کشور به راحتی امکان پذیر است.
با توجه به خشکسالي هاي پي در پي و کمبود آب در کشور، براساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزي بايد به سمت کشت هاي استراتژيک با آب بري کم برويم. که يکي از اين محصولات کشت دانه هاي روغني يا کلزا است
وابستگی شدید کشور به واردات دانه های روغنی، کنجاله و روغن که بیش از 90 درصد است.
خروج سالانه قریب 4 میلیارد دلار ارز برای واردات دانه های روغنی، روغن و کنجاله از کشور است.
ارزش واردات دانه های روغنی،روغن و کنجاله ازسال 70 تا 95 بیش از38.2 میلیارددلار معادل 150 هزار میلیاردتومان بوده است.
در ایران با جمعیت بیش از 80 میلیون نفر سالانه حدود 50 هزار عمل جراحی قلب انجام می شود.
در حالی که در کشور چین با جمعیت 1.3 میلیارد نفر همین تعداد جراحی قلب انجام میشود( 16 برابر چین)
کشورهاي اصلي توليد کننده کلزا به ترتيب عبارتند از:
اتحاديه اروپا با 22 ميليون تن، کانادا با 5/ 20 ميليون تن و چين با 1/ 13 ميليون تن