کلزا چیست ؟
کلزا یاهمان Brasicaceae گیاهی ازخانواده شب بو میباشد. این گیاه دگرگشن است و ازمهمترین گیاهان دانه روغنی بحساب می آید.
از کلزا چه میدانید؟
تاریخچه پیدایش کلزا کجا بوده است؟
بنظر می آید مبدا کلزا کشورهای آسیای میانه و اروپا بوده اند.
کلزا گیاهی علفی و با دوره رشد یکساله بوده و ارتفاع بوته آن از 50 تا 170 cm متغیر است.
کلزا گیاهی است که رقم های زیادی دارد. این رقم ها (گونه ها) خاصیت متفاوتی را دارا هستند.
به گونه ای که در مناطق سرد ، گرم و معتدل امکان کشت کلزا وجود دارد.
مقاومت به شوری کلزا از گندم بیشتر و از جو کمتر است.
اکنون کلزا تنها گیاهی است که در تناوب با گندم و جو میتواند بعنوان محصول پائیزه کشت شودچون نقش بسیار مؤثری در کنترل آفات خاکزی مانند زابروس ایفا میکند.
این گیاه معمولادر تناوب بامحصولات کشاورزی چون غلات کشت میشود ،چراکه درکنترل بیماری ها، آفات وعلفهای هرزمزارع مؤثرمی باشد.
دانه های کلزا بسیار ارزشمند بوده و پس از استحصال روغن از آنها ، کنجاله موجود خوراک دام میشود.
این کنجاله ها سرشار از پروتئین میباشند.
ازتولیدکنندگان این محصول دردنیا میتوان به هندوستان ،انگلستان ،چین ،آلمان ،فرانسه و مهمترین آنهاکانادا اشاره کرد.
گیاه دارای ساقه راست، منشعب و تقریبا مدور می باشد. ریشه کلزا عمودی است که در شرایط مناسب تا عمق 80 cm خاک و حتی بیشتر نفوذ می کند.
عمق نفوذ و گستردگی ریشه نقش بسزایی در مقاومت گیاه به خشکی دارد.
برگهای آن در مرحله اولیه رشد بیضی شکل، دارای دمبرگ بوده امّا در مراحل بعدی برگها نوک تیز و تا حدودی به ساقه چسبیده اند.گلهای آن زرد رنگ و گل آذین آن خوشه ای می باشد.
زراعت دانه های روغنی در جهان با توجه به افزایش جمعیت ،توسه شهرنشینی و بالا رفتن مصرف سرانه روغن نباتی گسترش چشمگیری داشته ﺍﺳت.
کشورهای اروپایی،کاناداواسترالیا باپرداخت یارانه های هنگفت به کشاورزان تلاش میکنند تابازارهای جهانی راتسخیر کنند.
در ایران افزایش جمعیت،افزایش مصرف سرانه روغن ﻭو تغییر ذائقه مردم زمینه وابستگی شدید کشور به واردات روغن را فراهم آورده است.
یکی از دانههای روغنی کلزا(Brassica napus) است که استخراج روغن از کلزا در ایران از سال 1317 شروع شده است.
پیرامون کشت کلزا
برای تولید پایدار گندم، کشت دانه روغنی کلزا ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می شود.
کشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب کاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می شود.
روغن کلزابدلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع ودرصد پایین اسیدهای چرب اشباع جزء با کیفیت ترین روغنهای خوراکی است.
2 دیدگاه